Pečena teletina s krompirom


Teletina je odličan izbor za ručak jer je lako probavljiva, lagana i ukusna. Odlično se slaže uz krompir, koji je prilog ovom slasnom jelu. Uživajte!

Info

Vrijeme pripreme:
2 sati i 30 minuta

Zahtjevnost:
Srednje zahtjevno

Način posluživanja:


Sastojci

1.4 kg Teletina bez kostiju 
So, biber 
3 Paradajz 
2 Mrkva 
1/2 Limun 
1 kg Mladi krompir 
1 kašika Maslinovo ulje 
2 režnja Bijeli luk 
Supa za dolijevanje 
250 ml Teleći temeljac 
90 g Hladni maslac 

Recept

Ocjena recepta:


Glasova: 0, prosječna ocjena 0

Registrujte se i saznajte više o receptu!

1.

Meso natrljajte solju i biberom. Oprani paradajz i limun, narežite na ploške. Mrkve ogulite i narežite na manje komade, a mladi krompir temeljito izribajte pod mlazom vode.

2.

Pećnicu zagrijte na 180°C. U tepsiji na ugrijanom maslinovom ulju sa svih strana prepecite meso. Uz meso dodajte pripremljeno povrće, narezani limun i bijeli luk u ljusci pa pečenje nastavite u pećnici.

3.

Nakon 30 minuta dolijte šolju supe. Meso tokom pečenja nekoliko puta okrenite te po potrebi dolijevajte malo supe.

4.

Pola sata prije kraja pečenja uz meso složite i oprani mladi krompir s korom. Nakon 2 sata pečenja meso izvadite i odložite na toplo mjesto.

5.

Sos koji je preostao nakon pečenja zakuhajte s telećim temeljcem. Poboljšajte ga hladnim maslacem.

6.

Iz umaka izvadite bijeli luk i limun. Meso poslužite uz pečeni krompir pa sve prelijte pripremljenim umakom.

Korisničko ime ili e-mail:
Šifra: